News

Honkballers willen eerder aan de bak, want is geen contactsport

De honkballers van de Twins willen eigenlijk weer wedstrijden spelen. Dinsdag beginnen alle ruim 200 leden van de Oosterhoutse vereniging weer met trainen. Het kabinet heeft besloten dat er tot 1 september niet in competitieverband gesport mag worden.
Omdat honkbal een zomersport is zou dat betekenen dat er ruim anderhalf jaar geen wedstrijden zijn. Secretaris Hjalmar van Zalingen van de Twins denkt dat er door een kleine spelregelwijziging wel wedstrijden gespeeld kunnen worden.

Want honkbal is in principe geen contactsport. Alleen op de vier honken komen de spelers van beide teams bij elkaar in de buurt als de verdedigende partij iemand moet uittikken door hem aan te raken.

Volgens de Hjalmar van Zalingen van hoofdklasser Twins kan dit opgelost worden door bij alle honken op anderhalve meter afstand een tweede plaat neer te leggen. Aftikken gebeurt dan niet door iemand aan te raken, maar door het honk aan te raken.

De Nederlandse honkbal-, softbal- en ook de cricketbond, die allen in hetzelfde schuitje zitten, hebben een brandbrief gestuurd naar NOC*NSF in de hoop dat zij deze zomer toch een soort van de competitie kunnen gaan spelen. Omdat deze zomersporten anders lang stil komen te liggen is er de vrees dat leden vertrekken. Bij de Twins wordt de contributie wel geïnd.

Van Zalingen hoopt op toestemming van het kabinet om competitiewedstrijden te spelen, maar begrijpt ook de beperkingen in deze coronatijd. “Om de knikkers gaat het niet meer, maar elke speler wil spelen. Het zou sowieso een seizoen worden met veel onzekerheden en uitdagingen.”

Geschreven door