News

G-honkbal bij Twins

De naam Kempen is niet onbekend bij Honkbalvereniging De Glaskoning Twins. Maar Ed Kempen, ooit succesvol pitcher bij de Twins , zet zich met hart en ziel in voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hij gaat al jaren mee op wintersport om een handje te helpen. Toen hij door omstandigheden met de veteranen geen ‘balletje meer kon gooien’ rijpte het plan voor een G-team bij Twins. Een G-team is  een team voor mensen met beperkingen. De Vereniging reageerde meteen enthousiast op Eds plannen. Ze vond het een heel mooie aanvulling op de club. Er is al een veilige omgeving gecreëerd voor de nieuwe leden. Het is de bedoeling dat ze volledig zullen integreren.

Het mooie aan honkbal en softbal is dat het een individuele sport binnen een teamsport is. Iedere speler heeft zijn sterke punten waarmee hij of zij een ander kan aanvullen. De een kan goed vangen en gooien, de ander weer goed slaan. In  een rolstoel kun je van honk naar honk rijden Zo kun je samen een heel sterk team worden. Binnen het team is er voor iedere speler ruimte om zich persoonlijk te ontwikkelen. Zo kunnen mensen met beperking toch een teamsport beoefenen, waarin ze op een prettige manier kunnen bewegen en waar ze ook individueel hun actie kunnen maken. Iedere speler, ieder team en iedere wedstrijd is anders.

Spelafspraken
Iedere speler, ieder team en iedere wedstrijd is anders. Daarom zijn er bij G-honkbal geen vaste spelregels. Voor elke wedstrijd worden door de begeleiding spelafspraken gemaakt. Dat kan zijn over de plaats, de speelduur, het aantal honken, het aantal spelers per team of met welke bal er gespeeld gaat worden. Deze afspraken maken de sport flexibel en minder ingewikkeld zodat iedere speler met zijn of haar capaciteit G-honkbal kan spelen.

MOOVE
Ed ging praten met een aantal mensen die hem konden helpen bij wat hem voor ogen stond: een of meer G-honkbalteams. In principe is iedereen welkom zonder onderscheid in leeftijd, geslacht of handicap. Hij ging onder meer te rade bij André Ficken, de landelijk G-honkbalteams coördinator en Marieke van Bavel van MOOVE, Oosterhout in beweging.  Ed: “Zij wezen me erop waar ik rekening mee moest houden. Vooral Marieke was een goede gids. Zij werkt bij MOOVE.  Ik heb met haar vader gehonkbald en zij heeft als softbalster bij Twins gespeeld. Ze is heel enthousiast voor de plannen en steekt er veel energie in. Ze kent alle wegen die je moet bewandelen.”

Kanjers
Op 27 september organiseert MOOVE voor de werknemers van MidZuid een sportochtend. Onder andere rolstoelbasketballen en handboogschieten. De deelnemers kunnen voor het eerst ook  kiezen uit honk- en softbal. De maandag daarop (30 september) kunnen de G-honkbalteamliefhebbers voor het eerst trainen op het echte Twinsveld en ontdekken hoe leuk honkbal is. Twins haalt zijn spelers uit de groep van 15 plus. Bij voldoende belangstelling is er elke week een training. Echt voor kanjers, want als het veldwerk in herfst en winter stil ligt, gaan de G-teamspelers in een gymzaal verder. Als Eds plan werkelijkheid wordt, krijgt Twins er dus een G-team bij van minimaal zes volwaardige leden. Dat betekent dat je meedoet aan G-honkbaltoernooien met andere teams. Uit Rotterdam en Amsterdam  bijvoorbeeld. Inmiddels is het begele3iden de team klaar.

Ed Kempen is de pater familias. Tot de ‘harde kern’ behoort verder Marieke van Bavel.  Ed gaat er vanuit dat op iedere 3 à 4 G-teamleden één begeleider nodig is.  Tot het begeleidende team van het toekomstige G-team van De Glaskoning Twins behoren behalve Ed en Marieke, John van Bavel, Ton Huijben en Christien Sieben. Een mooie nieuwe tak aan de bloeiende Twinsboom.

Hans van der Prijt